• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home - Museo del Puig des Molins -
Porno

El museu

E-mail Imprimir PDF
There are no translations available.

Proposam que la visita a la necròpolis del Puig des Molins i al seu museu monogràfic es converteixi per a cada visitant en un "viatge a la mort en l'Eivissa antiga". Un trajecte metafòric per trobarse amb els eivissencs morts fa molts segles. Un a immersió en les mentalitats de les societats que en la llunyana antiguitat varen habitar la ciutat d'Eivissa; en les seves formes d'entendre la mort; en les seves creences, pors i esperances sobre el més enllà i en les conductes funeràries que desenvolupren a partir d'aquest fet. En definitiva, un viatge iniciàtic que, a més d'aportar coneixements sobre el passat, sigui un esperó per a la reflexió sobre nosaltres mateixos. Què creiem sobre la mort? Què sentim quan hi pensam? Quines actituds i comportaments desenvolupam quan mor una persona propera? En què s'asemblen i en què es diferencien el nostres comportaments respecte dels que tenien els nostres pares o avis? I amb els de l'antiguitat? Què esperam que ens succeixi quan ens succeeixi a nosaltres?

Si tal vegada aquesta proposta pot despertar sorpresa, i fins i tot algun visitant pot considerar-se assaltat perquè se sent desafiat en un repte inesperat, hem d'establir clarament dos punts de partida: en primer lloc, recordar que el plantejament del museu com a mera sala d'exposicions on es mostren uns objectes en el qual el paper del públic es redueix a la funció passiva d'observar les peces i llegir unes expliacions, està àmpliament superat. Un museu, avui dia, ha de ser un lloc d'obtenció de coneixements, en què el visitant pugui establir una relació crítica amb -en el nostre cas- les societats del passat, que l'inciti a pensar i li aporti elements per comprendre millor el present. I en el cas del museu monogràfic d'un cementiri, no sembla ni coherent ni raonable que el motiu bàsic sobre el qual es proposi meditar sigui la mort, fenomen universal que ha d'esdevenir no només a tots els éssers humans, sinó a tots els éssers vius?; en segon lloc, deixar ben clar que la nostra proposició és una invitació que el visitant pot acceptar o rebutjar, però que mai no és una imposició ineludible.

Som conscients que aquest repte que proposam no és gens fàcil. La mort i els morts desperten en moltes persones temors atàvics.

No obstant això, no voler pensar en la mort, evitar-la o negar-la, no ens eximeix d'haver-nos-hi d'enfrontar un dia o un altre. Dedicar-li, doncs, un espai de reflexió, sense necessitat de recrear-nos en cap aspecte escabrós que pugui associar-se-li, entenem que és un exercici propi de persona madura.

Hem d'advertir que, tant des del discurs museològic -que es plasma en el guió museogràfic de l'actual exposició permanent del Museu- com des d'aquestes pàgines, no pretenem donar respostes sinó suscitar que cada visitant es plantegi preguntes i tracti de trobar-hi solucions per si mateix. Seves i intransferibles, les que a ell i només a ell li resultin vàlides, a partir de les seves creences religioses o de la manca d'aquestes, i de les seves pròpies conviccions ètiques i morals. Nosaltres només volem -i podem- aportar informació, oferir arguments i despertar estímuls per al raonament. El nostre objectiu no és explicar el fenomen de la mort, sinó tractar d'apropar el visitant a les formes en què s'hi varen enfrontar les societats del passat.

Tampoc no és la nostra intenció, de cap manera, tractar de provocar cap canvi en la forma de pensar de ningú. La nostra única pretensió és que el recorregut pel Museu Monogràfic i pel jaciment sigui una experiència interessant i enriquidora i que acabat l'itinerari, el visitant, sigui més ric en coneixements que quan va entrar-hi i, abrigallat en les seves conclusions, pugui tornar a la vida quotidiana, prosseguint el seu periple vital a la recerca de l'Ítaca personal.

El museu de Puig des Molins.pdf

 


Boletín informativo

¡¡¡ VISÍTANOS !!!

El museu de Puig des Molins.pdf

Design by i-cons.ch / etosha-namibia.ch  / Plantillas Joomla • calidad de fondos de escritorio